Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Bild och titel

Alver, krigare eller folk i allmänhet undviker jag gärna. Christinas _Svart eld_ har ett underbart omslag. Jag håller med Jörgen om att rent grafiska omslag är att föredra, också. Jag är totalförälskad i Lord of the Rings-utgåvan som kom för ett par år sedan med svarta böcker, texten i silver, en diskret svart relief och en gul, röd eller grön ring beroende på vilken bok man talar om.

Jag har sett folk klaga på det och kalla det för fantasilöst, men jag gillar omslaget till Per Jorners _Blodmåne_ också. _Efter lägereldarna_ var dock inte mycket att hurra för just på den biten, för intetsägande.

Men visst finns det undantag. Fantasy Maserworks har i allmänhetmycket vackra omslag. Jag gillar omslaget till min pocketutgåva av Magician starkt, bortsett från att man tvunget skulle citera Washington Posts positiva kommentar. Grr. Vanligtvis tycker jag dock illa om omslag som skall visa scener eller personer ur boken, det om något är tråkigt och fantasilöst (därför är jag inte alls så förtjust i omslag av Keith Parkenson eller Michael Whelan, även om jag kan uppskatta deras bilder när de inte nödvändigtvis skall sitta på någon boks framsida). Allra värst är det om någon har gjort en tv-serie eller filmatisering av det hela och man sedan tagit någonting därifrån och slängt på (till exempel Gormenghast-samlingen som kom ut för några år sedan). Blä.

Någonting som dessutom är otroligt störande är när man slänger dit citat av vad någon tidning eller författare sagt (se Magician). Det kan förstöra hela intrycket - som i fallet _Bara sedan solen sjunkit_ av Johanna Sinsalo, vars omslag jag annars tyckte riktigt mycket om. Bra bok också, för övrigt.


Namn: Julle
E-post: johan-julle@telia.com
Tid: 16:08
Datum: 2004/05/26