Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Parlamentsvalet

En politisk diskussion utan mig!

EU är en framgång.

Integrerad marknad- framgång

Öppna gränser och frihet att arbeta och leva i hela Europa- framgång

Integrering av EU som förebygger och omöjlig gör krig- framgång

Integrering och förbättring av miljöpolitiken- framgång

(Ja det stämmer, EU har höjt miljöstandarden i hela EU. Miljöreglerna ligger nu över Sveriges nivå 1994)

Gemensam valuta- framgång (trots vissa trilskanden stater i periferin)

Integrering av Öst och Väst- framgång

Skapandet av en gemensam insatsstyrka- framgång

Konstitutionen, säkerhetspolitiken och utrikespolitiken- inte en framgång än så länge, men vänta bara?

Allt som allt: EU förebygger krig, integrerar ekonomierna och öppnar upp Europa. Dessutom så kan EU i framtiden förhoppningsvis bli ett medel för att bryta den amerikanska hegemonin över Europa. EU är framtiden! Visst dom har vissa byråkratiska problem, men inte speciellt stora, och de summor EU slukar är ganska små? Många föreställer sig EU som en parasit som slukar enorma summor med pengar utan att göra nåt speciellt, men det är faktiskt inte sant?

?Att om man arbetar med att producera varor eller tjänster drar man in alla pengar till företaget medans det är fetknopparna som vänder papper som har de höga lönerna.?

Beth din anti-intellektuella inställning förvånar mig. Mao prövade att ta bort chefer, utbildade och liknande ur systemet under devisen att arbeta var det viktigaste, resultatet var 10-tals miljoner döda... Som tur var så var inte Onkel Joe så dum, så bara 40 miljoner Sovjeter gick under. För övrigt tyder ditt påstående på en stor okunskap om hur samhället fungerar. En byråkrat/pappersvändare/ekonom/akademiker/whatever jobbar lika hårt som en brevbärare, han måste dessutom utbilda sig (testa det, då kanske du får din ?frihet? och slipper spendera ytterliggare 20 år som brevbärare). Faktum är att pappersvändarna är lika viktiga som arbetarna, skildanden är att det är svårare att bli pappersvändare och kräver högre kompetens vilket naturligtvis leder till att man får högre lön. Och för att kunna avancera och nå de riktigt viktiga (och därmed välbetalda) posterna så krävs det att man har en sådan där pappersvändarutbildning (fast inte i ditt maoistiska paradis).

?Av var å en efter förmåga åt var å en efter behov?

Och vad händer när var och än inte vill ge sitt surt förvärvade arbete till dom mindre lottade var och än? Då tvingar man dom. Det kallas diktatur. Och hur exakt sak det socialistiska samhället administreras? Genom planekonomi såklart. Tyvärr fungerar inte planekonomi, det ända den är bra på är att producera en stor, mäktig byråkratklass som precis som alla normalt funtade människor försöker säkra sin egen och sin familjs fortlevnad. Så då har vi en diktatorisk stat, en ineffektiv ekonomi och en mäktig, ineffektiv byråkrati. Känns det bekant?

Marknadsekonomi är det närmaste jämlikhet man kan nå. Alla har en chans, det är upp till en själv om man ska lyckas. Vissa har lite mer chans än andra eftersom dom började sitt liv med bättre (framför allt sociala) förutsättningar, men man har alla en chans. Vad som är viktigare: marknadsekonomi ger tillväxt (förlåt socialism kan också ge tillväxt, men tillväxt genom framtvingat arbete är inte riktigt samma sak?) och det berikar alla. Både entreprenören som skapar tillväxten och samhället som tar del av det genom skatteintäkter. Kommunister gillar att snacka om klassklyftor, visst dom finns men i Västeuropa så är de flesta riktiga fattiga (nej jag räknar inte folk som inte har råd att åka till Grekland eller köpa dyra julklappar som fattiga) sådana som får skylla sig själv medan den stora massan tillhör den relativt välmående medelklassen.

Jag har just varit i Prag, där har jag sätt den skada kommunism kan göra, men också det positiva kapitalism har lyckats med på ynka 12 år.

*Tilläg efter att läst igenom texten*

Jag är liberal, men inte nyliberal. Jag anser att det behövs en skattefinansierad offentlig sektor för att hjälpa samhällets svaga inom vissa områden. Dock en kraftigt förminskad offentlig sektor och med privata alternativ.

Down with America! Long live Europe!


Namn: Petter
E-post:
Tid: 18:58
Datum: 2004/06/28