Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

kvinnor och män i fantasy

Nynaeve är - mitt tidigare gnäll till trots - en av mina kvinnliga fantasyfavoriter. Underbart respektlös, har ingen vördnad alls för Moiraine och andra Aes Sedaier. Ifrågasätter, klokt nog, det mesta. (Sedan är jag urless på den där flätan, och om någon har kikat i "Svart eld" så finner ni en liten elak passus angående detta, som jag bara inte kunde låta bli att lägga in i slutvarvet. Så nu vet ni det.)

Nej, Nynaeve, ihop med den ostyrige Mat, är den verkliga ljuspunkten i WoT. Jag tycker inte att någon behöver vara ett slags föredöme för att jag ska gilla dem som romanfigurer.

I Philip Pullmans serie "den mörka materien" (utomordentligt bra och originell) är hjältinnan elva år och heter Lyra. Hon kanske inte räknas eftersom hon är så ung, men hon är annars en rätt spännande personlighet, långt från kvinnoschablonerna.

Det är nog inget snack om saken, även fantasyförfattare måste vara med sin tid. Alla är väl dessutom trötta på de vanligaste schablonerna vid det här laget, så då måste berättelsena förnya sig, finna nya varianter på hjältar osv. Bäst gillar jag historier där man inte funderar så mycket på om det är en man eller en kvinna det handlar om.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 10:51
Datum: 2001/01/11