Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Här kommer en kuggfråga!

Nejdå, vi kan alltid börja fundera på hur mycket fysik och teknik som kan vara acceptabelt i fantasy utan att det slutar att kännas som fantasy.

Intressanta gränsfall finns i t ex Den mörka materian och Star Wars. Den senare går över gränsen när de börjar prata om vaddenuheter i Anakins blod, de där som åstadkommer Kraften. Tjo, där försvann magin.

Min numera säkert djupt kända åsikt är att man inte ska låta sig hindras av sådana betänkligheter när man snickrar ihop eller läser historier, men ändå. Ibland förefaller det mig som all form av tekniksnack är FÖRBJUDET i fantasyvärlden. Och se på Harry Potter, där de inte törs använda någon enda teknisk pryl fast det många gånger hade varit det enklaste. Ja, det skulle ju vara Hogwartsexpressen då ...

Vad flugan och burken beträffar kan ni göra så här: ställ en burk på en våg, tarera vågen. Stoppa in handen i burken, utan att röra vid botten. Händer något med vikten? Nej. Håll en stridsvagn ovanför vågen, fortfarande utan kontakt. Det blir inget utslag då heller. Men enligt kaosteorin kan det bli orkan i Kina. Hehe.

Burken måste vara hermetiskt tillsluten för att man ska se någon skillnad. Då kan man spruta in luft vars vikt motsvaras av en flugas, och då komprimeras luften i behållaren med en viktökning som följd. Antar jag.

Om någon av er har dykt kan ni ju berätta för mig om man känner faktisk skillnad på en full syrgastub och en tom, eller om viktskillnaden jämfört med metallen är så liten att man helt måste lita på tryckmätaren.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 08:41
Datum: 2004/09/23