Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Druid / Trolkarl Vad är skilnaden?

Ur en mer historisk(och "äkta") aspekt så är ju druiderna kelternas präster. I stort sätt all dagens mystik härstammar ifrån dem då druiderna och deras gamla tro sätts mot kyrkans och deras nya i till exempel England. Kulturkrocken mellan dem båda har gett upphov till de mesta av europas häxsnack och myter i stil med Arturlegenden, och därigenom i allra högsta grad påverkat den moderna fantasyn.

Druiderna var faktiskt uppdelade i tre stycken ordnar; druider, barder och en tredje som jag inte riktigt minns. Druiderna var domare, barderna var historieberättare och lärare, och den tredje har jag för mig hade någon form att administartiv uppgift. Faktiskt så var det keltiska "rättsystemet" relativt jämställt och rättvist och byggde på tron att alla var lika inför gudarna och lagen. Särskillt inom gränstvister och andra skiljaktigheter när det gällde egendom så var druidernas ord lag, och oavsett klan så innehade en druid något utav en diplomatstatus och tilläts resa vart han ville. Även genom krigszoner.

Sedan så var det ju de som uppmuntrade kelternas avart av kanibalism, något som har misstolkats å det grövsta. Kelterna åt sina fallna fiender för att hedra dem och för att få ta del utav deras visdom, inte av förakt, råhet och hedniskhet. Alla deras olika blodsriter och sådant hade sitt ursprung ur den här typen utav filosofiskt tänkande.

Jag har för mig att det finns slutna druidsällskap även idag. Det finns tillochmed ett i Sverige tror jag. De påminenr lite om typ Frimurarna, och är lite sektartade.


Namn: Svansi
E-post:
Tid: 10:07
Datum: 2004/11/11