Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Ny schysst svensk fantasy

Niklas Krog ensam? Är du blind människa?

Christina Brönnestam (som egentligen kan tala för sig själv här) arbetar på uppföljaren till _Svart eld_. Jag tvivlar på att NoK planerar att inte ge ut den. Erik Granström kom nyligen ut med sin debutbok _Svavelvinter_ och skriver på uppföljaren. Hans förlag, som inte verkar så skrämt av att ge ut fantasy, planerar nog ge ut den också. Att de inte spottar ur sig en bok i halvåret betyder inte att de inte skriver aktivt.

När det gäller fantasy till yngre så har vi inte bara Krog, utan även relativt nystartade Wela förlag, som satsar på just ungdomsfantasy. Aleph finns alltid, även om deras huvudinriktning är skräck och inte har någon ny fantasy planerad (men väl en bibliografi över svensk fanastik som preliminärt skall ges ut 2006, ser intressant ut!). Vi har Alir och deras utgivning. Jorner har inte kommit med någonting nytt på ett tag, men det betyder inte att han inte skriver aktivt.

Sedan har vi små projekt som förlagen inte har någonting att göra med. Föreningen Catahya är mitt uppe i arbetet med sin andra antologi, novellerna skall vara insamlade om fyra dagar. Och så vidare.

Fantasyromaner som bygger på "svensk mytologi" (vad är det, asatro eller svensk folktro?) finns det däremot kanske inte så gott om.


Namn: Julle
E-post: johan-julle@telia.com
Tid: 19:10
Datum: 2004/11/11