Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Ny schysst svensk fantasy

"Men det mest intressanta i Gouillos böcker är att han tar fram en annan aspekt av hur Sverige utvecklades till ett land. Den klassiska och mest erkända teorin har varit att Svea Rike har sitt ursprung ur Kalmarunionen. Han lyfter fram de som menar att vi har Svealand och Götaland att tacka för var vi har kommit."

Nu är det ju den allmänt accepterade uppfattningen att Sverige inte uppstod ur Kalmarunionen och inte heller ur Götaland, utan ur Svealand och detta mycket tidigare än Guillou påstår och, faktiskt, helt utan arabisk hjälp. (Snacka om att G försökte plocka billiga politiska poäng där? ) Med Sverige menas alltså här ett enat svensk-götiskt kungadöme.

Iofs skulle man kunna argumentera att Sverige är Europas äldsta fortfarande stående stat med en kontinuerlig historia. Den romerska geografen Tacitus skrev i Germania för drygt 2000 år sedan om Sveonera som levde på en ö i nordhavet. Att dessa sveoner inte är något annat än svear är det ju ingen tvekan om och vad är Sverige annat än Svearike? Att svearna skulle vara äldre än dessa 2000 år är ganska troligt, trots allt var dom den nordligaste av de germanska stammarna och varför någon skulle invadera dem är svårt att förstå, migrationer och erövringståg brukar ju ske söderut mot rikare länder. Man skyddades ju också av hav och urskogar som utgjorde naturliga gränser. En intressant tanke, om inte annat, att Svearnas Rike skulle vara så gammalt.


Namn: Petter
E-post:
Tid: 23:21
Datum: 2004/11/15