Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Ny schysst svensk fantasy

Vi kör lite Tacitus (i Önnerfors översättning 1961):
"Svionernas samhällen följa nu; de ligga ute i själva oceanen. Förutom i män och i vapen ha de sin styrka i flottor. Skeppens form avviker från den vanliga i det hänseendet, att en spetsig stäv åt båda hållen bildar en framstam, som alltid är klar för landning. Segel föra de icke, ej heller anbringa de åror i rad vid sidorna. Årorna äro lösa, såsom brukligt är på vissa floder...
Hos dem hålles även rikedom i anseende; därför är det blott en som härskar... Vapnen bäras icke allmänt och ständigt som hos övriga germaner utan hållas inlåsta under bevakning, som för övrigt skötes av en träl. Förklaringen härtill är den, att oceanen hindrar plötsliga fientliga anfall och vidare att beväpnade män som gå sysslolösa lätt slå över i självsvåld..."

Svionerna antas allmänt vara antikens namn på svearna. Tacitus hade inte själv besökt de trakter och folk han beskrev utan intervjuade andra resenärer. Ofta är namnen relativt lätta att identifiera, men detaljer i folkens levnadssätt kan naturligtvis ifrågasättas. Men inte verkar våra förfäder ha varit några imperiebyggare. Vet ni förresten att singularformen för svear är svensk? En svensk flera svear. Som lär betyda "anförvanter". Slut för dagen från historieredaktionen.


Namn: Jörgen
E-post:
Tid: 16:47
Datum: 2004/11/18