Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

NOK och Fantasy

Efter att läst här på forumet om hur NOK ställer sig till Svenska Fantasy författare var jag tvungen att titta närmare på vad de verkligen ger ut.

Först läste jag detta:

--------------------
Ur Natur och Kulturs verksamhetsidéer:

"Vi ser utvecklandet av kunskap, medkänsla och fantasi som grunden för individuell frihet och social samverkan.

I en tid av snabb teknisk förändring skall vi förbli ledande utgivare av verk som stimulerar känsla och fantasi och bidrar till kunskap och mänsklig utveckling."
---------------------
Resten finns på hemsidan.
---------------------

Vad kan man läsa ur detta? NOK har alltså som verksamhetsidé att ge ut verk som stimulerar känsla och fantasi. Visst verkar det då konstigt att de i refuseringsbrevet som nämnts här tidigare gjorde klart att de inte tänker satsa på Svenska Fantasyförfattare. Är det bara samhällsskildringar och deckare som stimulerar fantasin hos människor i Sverige? När jag tar en snabb titt under Skönlitteratur och Sv berättare så är det inte svårt att se vad som dominerar.

Om man nu som förlag väljer att inte ge ut Svensk Fantasy ska man då profilera en del av sin hemsida med en grön drake med texten Fantasy skriven till vänster?

Är genren verkligen så liten idag? Borde den inte blomstra mer än någonsin? LOTR slår kassarekord efter kassarekord. J.K Rawlings fortsätter att indoktrinera varenda unge med Harry Potter. Det borde finnas utrymme för fler Svenska Fantasyförfattare inte färre. Sverige har rötterna i en tung fornnordisk mytologi full med gudar och hjältedåd. Ändå för vi våra blickar tvärs över haven för att hitta berättelser om glömda väsen och hjältar.


Namn: roccster
E-post:
Tid: 08:41
Datum: 2004/12/20