Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

NOK och Fantasy

Men då vill jag kontra med:

vad pysslar ni läsare med egentligen?

Visst finns det många som uttryckt glädje
när exempelvis jag kom med svensk originalfantasy. Men för den stora massan av fantasyläsare tycks jag och mina svenska kollegor vara helt okända begrepp. Man får komplimanger, inlindade i sådant som "först tvekade jag när jag såg att det var en svensk författare" (flr det kan ju inte vara bra, eller???) och sedan var det någon jubeltönt som recenserade min bok med "gör många misstag, verkar vara vanligt bland svenska fantasyförfattare". (Det kunde ju varit käckt om skribenten ifråga berättat vilka dessa "misstag" var ...)

Kulturetablissemanget ogillar starkt fantasy i Sverige och därmed kan det ligga ett korn av sanning i påståendet att de mest talangfulla författarna avstår från att skriva fantasy. Eller också gömmer de sig i mainstreamgenren och nämner inte f-ordet högt. Vi som ändå försöker, bemöts med hånfulla "antaganden" om att vi alla är finniga gymnasister som helt saknar litterära ambitioner och dessutom blivit svårt miljöskadade av undermålig RPG-litteratur ...

Försök att skriva en svensk fantasyroman med stor litterär ambition och se hur många som överhuvudtaget TITTAR efter något "djup" i din skildring. Medan killen som skildrar sina manbarhetsriter i Stockholms nöjesvärld får varenda joint och varenda höstlöv analyserat och diskuterat.

Och så gruppen läsare som per automatik antar att "svensk fantasy" är lika ballt som byxor från GeKås, alternativt ett valhänt efterapande av den anglosaxiska fantasy som vi givetvis förutsätts veta 0 om. Nog kan jag hålla med om att det blir patetiskt när författaren vimsar runt med anglicismer och måste ge allting engelska namn för att det ska bli häftigare. Nog kan jag hålla med om att en del av den svenska fantasyn inte är bra, men så är det med den engelskspråkiga också.

Men folk envisas med att ställa frågor som "läser ni på svenska eller på originalspråk?" Folk säger sig vara experter på fantasy och raddar upp listor på "de viktigaste fantasyböckerna" utan att någonsin ha läst en svensk bok, och folk köper ivrigt nästa skitserie från USA enbart för att den marknadsförs med ord som "ligger på topplistorna i USA". Bokhandelskedjor som Bokia är otroligt ointresserade av att ta in svensk fantasy i sitt katalogsortiment så vi hänvisas till enstaka affärers välvilja, allihop.
Ingen läser - ingen frågar - ingen vill sälja. Förlagen vill därmed inte satsa.
I andra änden kan man också ge en känga åt exempelvis de svenskalärare som försöker inbilla sina elever att man inte kan bli författare om man inte har fötts med Författargenen, dvs att det överhuvudtaget inte är ett yrke man kan LÄRA sig ens om man försöker.

Ni läsare ska veta att det faktiskt är ni som bestämmer. Det är ni som får tjata hos bokhandlarna, se till att böcker omtalas, recenseras, blir synliga, sprids. Tro inte att era insatser är för små för att märkas. Och ni som har skrivarambitioner: utgå inte från att ni kan allt, men utgår inte heller från att det knappt är någon idé att försöka.

Vill förresten tacka de vänliga individer som gett mig snälla recensioner på eLib. Man kan inte förvänta sig rosor från alla håll men ibland tror jag att även ett ljummet omdöme är bättre än inget alls ...


Namn: Christina
E-post:
Tid: 11:08
Datum: 2004/12/20