Kanon inlägg Christina, och som vanligt har du många bra poänger.
Vill bara än en gång trycka på att även om det är vi läsare och författare som ska sätta tryck på bokhandlare etc. så är det lika med att stånga sig blodig då de stora förlagen, vilka har resurserna, går ut med att de inte har några ambitioner på nysatsningar.
Jag håller med dig till 110% när det gäller kulturetablissemanget och deras inskränkta syn på Fantasy och Sci Fi. Det skildras minst lika hårt, om inte hårdare, när det gäller film.
Problematiken ligger helt klart djupare än vad jag först ville tro. Men jag anser ändå att det är de stora bolagen som kan förändra detta. Om tex. NOK hade gett ut en ny bok av en ny Svensk författare och satsat lika hårt på marknadsföring som om det var Henning Mankell eller Liza Marklund då tror jag att den boken och författaren hade kunnat få den publicitet som krävs för att de högutbildade akademikerna som sitter på sina höga hästar skulle komma ner och läsa den. Med största sannolikhet hade de sågat den och kommit med likn. kritik som du nämnde att de gjort när din bok kom ut. Men kanske hade man kunnat så ett frö och föra Fantasyn ett steg närmare gemene man.
Vad tror ni skulle hända om den mot förmodan fick recensioner som: det bästa sedan Sagan Om Ringen? Eller: Nu har vi äntligen en Svensk J.K Rawlings?
Skulle detta verkligen inte bidra till att fler skulle köpa och läsa den boken/författaren. Och skulle detta verkligen inte vara till förlagens fördel?
Jag tycker att alla de som kritiserar fantasy som finnig tonårs litteratur borde göra ett försök. Att skriva en berättelse där det inte finns några givna ramar är i många fall bra mycket svårare än att skriva en samhällsskildring. Jag menar inte att det är en lek att göra en samhällsskildring, men om man tar en sådan sak som att beskriva en miljö som endast existerar i ditt huvud eller om man ska beskriva något utanför fönstret så kan man lätt räkna ut vart jag vill komma. Och då blir jag så förbannad när någon som är alldeles för rädd för att skriva har mage att kritisera det.