Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

NoK och fantasy

Hej Roccster,

Precis som du läst på vår hemsida har Natur och Kultur som verksamhetsidé att ge ut böcker som stimulerar känsla och fantasi. Vi som arbetar med skönlitteratur tycker självklart att hela vår utgivning - oavsett genre - gör just detta, den stimulerar tankar, känslor och fantasi samt vänder sig till många olika läsare med skilda läsvanor.
Natur och Kultur är ett av få större förlag i Sverige som regelbundet ger ut fantasy. Sedan många år finns till exempel Robert Jordan, Philip Pullman och Robin Hobb med bland våra författare, snart kommer de att kompletteras med några nya engelska namn: China Miéville och Steph Swainston. Vi satsar alltså på fantasyn och har inga tankar på att avveckla genren.
När det gäller svensk fantasy är det svårare, och under förra året fördes det en diskussion på förlaget om att vi i första hand skulle koncentrera oss på att hitta nya bra författare i genren i utlandet istället. Men att bara ge ut utländsk fantasy skulle vara väldigt tråkigt och vi har därför beslutat oss för att fortsätta att leta efter den nya svenska fantasyromanen. Vi har tidigare gett ut Christina Brönnestam och hennes bok är ett utmärkt exempel på att det skrivs verkligt bra svensk fantasy. Vi skulle gärna ge ut mer av den varan. Men den svenska fantasy vi hittills läst har antingen varit av alltför svag eller ojämn kvalitet, eller så har den fallit precis på målsnöret. Flera av de förhoppningsfulla manusförfattare vi läst kan säkert vittna om att de fått stöd och synpunkter från oss vilket kan ge hjälp vid det fortsatta skrivandet.
Våra kvalitetskrav är lika höga på ett svenskt fantasymanus som på vilken annan svensk roman eller diktsamling som helst, det måste vara lika välskrivet, originellt och ge oss lika stor läsglädje som vår övriga utgivning. Vi får varje år in över tusen manus till redaktionen och av dem publiceras i genomsnitt ett, alltså en promille. Så det är svårt att bli publicerad, oavsett genre. Det ser vi som en kvalitetsmärkning, inte som en brist.
Sammanfattningsvis: vi tar gärna emot svenska fantasymanus för läsning, och ingen skulle bli gladare än jag om vi hittade ett att ge ut. Men kvalitetskraven kommer vi inte att kompromissa med, fantasyläsarna har rätt att ställa samma krav på sina berättare som alla andra läsare.

Nina Wadensjö, utgivningschef Natur och Kultur/skönlitteratur

UTGIVNINGSCHEF, SKÖNLITTERATUR
EXECUTIVE EDITOR, FICTION
NATUR OCH KULTUR
KARLAVÄGEN 31
S-102 54 STOCKHOLM, SWEDEN
TEL +46 8 453 87 05


Namn: Nina Wadensjö
E-post:
Tid: 16:26
Datum: 2004/12/20