Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Fantasy, dålig klass på böcker?

Nu försöker jag komma på vad HP och SoM är för något ...
:-/

Harry Potter? Boken brukar faktiskt få lite motvilligt beröm av de flesta kritiker som vågar läsa den.

Men jag förstår vad du menar.

Det går inte att neka till att det finns en massa dåliga fantasyböcker, den ena lik den andra på typiskt kioskboksmanér. Men oftast handlar det om amerikanska böcker med typisk amerikansk formgivning också, vilket innebär blaffiga guldbokstäver och grälla bilder, gärna med utvikningsbrudar och he-män också. I svenska kulturknutteögon ser detta väldigt billigt och kioskboksaktigt ut. På något vis har denna stil blivit ett kännetecken för hela fantasygenren.

Men frågar du många kulturknuttar så är det också många som knappt har läst någon fantasy, utan de går på hörsägen. Eller så har de testat "Sagan om Ringen" och inte gillat den. (Det finns förresten en rolig artikel i SvD:s serie "Under strecket" som handlar just om Tolkiens krock med kultureliten. Du kan hitta den om du går till SvD:s kulturhemsida och letar i deras Under-strecket-arkiv.) Dessa personer är ju inte mer människor än vi andra, och inte ett dugg mindre fördomsfulla heller.

Men en gång i tiden var deckaren lika föraktad som fantasy är idag, och numera ska precis varenda kotte skriva en deckare, och ingen skäms för det längre. Vad händer med fantasyn i framtiden?

Det handlar inte om faktiska sanningar, om vad som verkligen ÄR bra eller dåligt - för vem kan egentligen avgöra sådant? - utan om åsiktsmode. Det finns en viss stil på de böcker som hyllas på kultursidorna, även på nobelpristagarna, och ...

Tyvärr tror många förståsigpåare att om man skriver fantasy så är man 1)litterärt obildad och 2) man skriver utan några litterära ambitioner, enbart av vinstintresse alltså. Denna inställning har sårat mig flera gånger men jag inser också att det är så världen ser ut. För närvarande. I Kultur-Sverige. Och detta är egentligen kanske inget att haka upp sig på. Jag tycker faktiskt också om svenska proletärförfattare och nutidsromaner och vissa nobelpristagare, så jag anser inte att fantasy är den enda formen av litteratur som duger - lika lite som att den INTE duger.

För läsare och författare är det bara att jobba vidare och stå fast vid åsikten att fantasyn duger. Men då ska man givetvis ha argument som duger också. Man får tala med de lärde på latin, som du vet. Tycker man att en bok är bra/dålig, ska man kunna tala om varför och inte bara brista ut i lovord. (Eller omvänt)


Namn: Christina
E-post:
Tid: 15:40
Datum: 2001/01/27