Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Elido

Konstig rubrik, va? NI får strax förklaringen till den.

Funderade på en sak i samband med att Evil Dead-filmerna nämndes nedan och i och med boken jag läser just nu: "Mörkret faller" av Paul Kearney.

Huvudpersonernas roller där verkar vara nästan lika vanliga som klassikern med bondpojken som visar sig vara magiker... eller nåt.

Jag syftar här på en man i 30-40 års åldern som har förlorat sin fru och i samband med det får en kroppslig skada/blir mutilerad.

Exempel: Huvudpersonen i Evil Dead får väl handen avkapad och dödar sin fru, Stephen Donaldsons figur Thomas Covenant tappar fingrar och blir lämnad av sin fru, Michael Riven i Paul Kearneys bok blir svårt skadad i en olycka som dödar hans hustru... och så vidare. Tycker jag känner igen det från andra böcker också men kommer inte på några fler exempel.

Finns det motsvarande med kvinnor som har förlorat sin make? Fast då är väl alltid barn inblandade. Kvinnor ska ju alltid vara "omvårdande". Tycker över huvud taget att det finns för få kvinnliga huvudpersoner i fantasylitteraturen. Istället får de vara i bakgrunden och ta hand om städning, matlagning och tvätt. Blä! Det har vi nog av i verkligheten!

Vad tycker ni?


Namn: Förlorad hustru och hälsa
E-post:
Tid: 14:18
Datum: 2005/02/05