Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Noldoralver

Spoilisar:




















Alverna delades ju upp i olika kategorier. Egentligen kallades alla de som följde valars bud och drog från Cuivienen för eldar till en början. Men detta ändrades ju snart och de som stannade kallades avari - de ovilliga och eldar blev namnet på de som till slut kom till Valinor.

Av de som drog fanns tre skaror.

Vanyar - som alla kom till valinor och aldrig lämnade det utom för den sista striden mot Morgoth.

Noldor - som blev de ryktbaraste på grund av att de trotsade valar och återvände till Midgård och skapade stora riken där.

Teleri - dessa var de talrikaste och samtidigt de som var långsammast att ta sig fram. En del föll av på vägen och blev skogsalver eller "mörkeralver" (i benämningen att de aldrig såg de två trädens ljus) så även de som från början drog ut kom att kallas mörkeralver. Teleris härskare Thingol kom aldrig fram till Valinor då han förälskade sig i maian Melian. De två grundade ett stort rike i Beleriand och deras folk kallades gråalver för det visdomens ljus som strålade från Melian.

Den enda alven som man kunde i sanning kalla mörkeralv var Eöl som faktiskt hade som tillnamn - mörkalven. Han lurade Aredhel, syster till Turgon, Gondolins härskare, att gifta sig med honom och hon fick bo med honom under jorden i mörkret. De fick en son: Maeglin som orsakade Gondolins fall på grund av sin avundsjuka på människan Tuor som vunnit konungadottern Idrils hjärta.

Sålunda så är Noldor bara en gren av högalverna. De hade oftast grå ögon och svart hår. Utom de som vara av Finarfins hus för de var guldhåriga ta Galadriel som exempel.

De är väl de närmaste man kan komma utseendet på lajvmörkisar. Men Tolkiens mörkeralver var endast alver som var lite enklare och inte lika högtstående. Och de hade nog de flesta hårfärger eftersom de var av Teleri och de var inte så kategoriserade som Noldor som var mörkhåriga för det mesta och Vanyar som var gyllene.

*pust, pust! Måste ge mig innan jag fyller flera sidor*

Silmarillion är läsvärd och fylld av intrigerande alver! :-D


Namn: Älva
E-post:
Tid: 15:22
Datum: 2005/03/21