Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Hatar uppsatsskrivning

Jag är en av de där irriterande personerna som är bra på både matte och uppsattsskrivning... så jag kanske kan hjälpa till?

Några tips... hmmm...
Tja, det där med att läsa många, många böcker på engelska är det enda säkra sättet - efter tjugo, trettio böcker får man in språket och det kommer naturligt att uttrycka sig på rätt sätt.

Andra tips är att komma på vad man ska skriva. Att vara kritisk är alltid bra. Kritisera, kritisera, kritisera. Både din egen text och det du ska skriva om.


När du ska skriva en text, börja alltid med en disposition. Skriv upp vad du vill ha med i uppsattsen, sedan bestämmer du ordningen.

Uppsattsskrivning är lite som att lösa en komplicerad ekvation - det gäller att göra allt i rätt ordning, annars blir det himla mycket svårare än det annars skulle ha blivit.


Ex. om du ska skriva en recension:
Skriv vad boken/filmen handlade om, utan att avslöja slutet eller något sånt, beskriv bokens/filmens tema och vad du tyckte om det. Beskriv huvudkaraktärerna, deras motivation, historia, hur de interagerar med varandra. Sedan kritiserar du. Allt du inte gillade, förstorar du upp och gnäller över. Sedan skriver du vad du gillade. Dra gärna paralleller från egna erfarenheter eller andra filmer/böcker.

Om du ska skriva en utredning:
Hitta de gemensamma punkterna i de olika texterna du använder. Skriv en lista på vad du vill ha med. När du sedan skriver, ta en tredjedel om texterna, två tredjedelar egna åsikter (kritisera som tusan här också, såvida inte meningen är att du ska försöka få folk att läsa texterna - då berömmer du dem). Glöm inte noter och källförteckning.

Ska du skriva en skönlitterär text, utgå från ett ord: förändring. Böcker och filmer börjar när berättelsen startar - så börja med det som får i gång händelseförloppet. Ex: en främling kommer till stan, huvudkaraktären får veta något tidigare okänt om en nära vän/släkting, en person som går i skogen hör plötsligt ett mystiskt ljud, en tonåring som flyttar hemifrån, osv.
Sedan kommer du på allt möjligt som kan gå fel för personerna, låter det ske, slänger in lite romantik och lite fiendeskap, och ser vart det tar dig. Om du inte kommer på något annat slut, kan du låta huvudkaraktärerna ha ihjäl varandra. Det funkar alltid.

Hoppas det där hjälper.


Namn: Eowyn
E-post:
Tid: 11:46
Datum: 2005/04/03