Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Språk

Eowyn:

Jag uttryckte mig en smula klumpigt. Det var inte kärnfysik jag hade tänkt åsyfta - jag är mycket väl medveten om de framsteg som gjorts på området - utan den exakthet som krävs när man använder kunskaperna i praktiken. Det går liksom inte att kompromissa särskilt mycket där. :) Men det var en parentes.

Jag kan naturligtvis inte uttala mig om läget i Sveriges alla städer, i och med att jag inte brukar befinna mig i särskilt många av dem överdrivet ofta. Men eftersom det inte ens gäller alla förorter i Stockholm och jag vet att det inte är normalspråk i många andra städer så. Kan förresten påpeka att jag aldrig hört det i Stockholm (där jag är tre, fyra gånger om året) eller Göteborg (där jag är ganska ofta, senast för en och en halv vecka sedan, men relativt sällan i förorterna) heller. Sedan skall vi inte glömma att det finns delar av Sverige där det är finska som är det stora invandrarspråket och som påverkar svenskan.

Leonidas var kung av Sparta och är mest känd för att han i kriget mot perserna med hjälp av sina elittrupper fördröjde en övermäktig styrka och valde en strid där han inte hade en chans att vinna någonting annat än tid. Spartanska ideal är visserligen sällan nyttiga, men ändå.

Det handlar inte bara om invandrartäthet - bara för att man är invandrare behöver man inte plocka upp den varianten. (Malmö har väl en hel del invandrare?)

Men visst, det spelar säkerligen roll. Ser du på min klass, till exempel, vet jag inte om det finns en enda person som är född utanför Sverige. Majoriteten invandrade föräldrar tror jag är från Tyskland. Inte mycket grogrund för influenser från andra språk där.

Filosofin i mitt inlägg är nog svår att använda i praktiken, ja. Generaliseringar underlättar som alltid.


Namn: Julle
E-post:
Tid: 23:32
Datum: 2005/04/16