Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Nye påven, ett fjoll

Många kristna älskar och hyllar Harry Potter. Präster också. Detta vill jag bara påpeka. Det är sorgligt om man ska dra hela kyrkligheten över en kam ännu en gång bara för att Il Papa visat sig vara stenålders.
Det är däremot ledsamt ur många synpunkter att de valde en gammal stofil igen. Å andra sidan var inte föregående påven någon "stofil" när han först valdes - jo, jag minns det, små vänner - för han var i sammanhanget relativt ung och ganska radikal. Det påstods bland annat att han "indirekt" orsakade bildandet av fackföreningen Solidaritet i Polen, den som orsakade dåvarande regimens fall och senare hela östblockets kollaps. Sovjet och Berlinmuren och hela köret. Fatta? Någon roll i detta spelade han säkert, eftersom han var rätt frispråkig. Han reste världen runt, han var till och med här, han deltog i det som hände istället för att bara sitta instängd i Vatikanen och göra korstecknet i TV.
Att han de senaste åren bara var en ytterst gaggig gubbe som var emot preventivmedel är ju tråkigt, påvar borde inte få sitta tills de trillar av pinn utan få gå i pension de också. Jag menar, katolska kyrkan är en jätterörelse och deras främste ledare bör inte vara någon som är SÅ gammal och sjuk.
Men nu hade de alltså chansen att välja en ny kille, kanske någon som också var lite yngre och häftigare. Nähä. Katolska kyrkan hade behövt sin egen Dalai lama. Förhoppningsvis dyker det upp någon sådan till slut, det är svårt att se hur de skulle kunna stå emot trycket i längden. Jag skulle tro att majoriteten av troende katoliker faktiskt önskar behålla sin kyrka men också leva i sin samtid ...

Påven är en mycket viktig och inflytelserik figur, precis som amerikanske presidenten, och därför är det önskvärt att man väljer vettigt folk till sådana positioner. Vad de sedan tycker om Harry Potter är kanske inte så viktigt, men själva tendensen att fördöma saker man inte vet något om är bedrövlig.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 10:32
Datum: 2005/05/04