Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

orchers ursprung?

Ähem... *knäcker ut händerna i en sträckning*.

Tolkien, som torde anses som skaparen av orkerna (som de sedemera skall kallas efter nyöversättningen och inte det sindarinska ordet orcher) eftersom de inte förekommit vare sig i folktron eller litteraturen före honom.

Enligt Silmarillion så misstänks Morgoth ha snärjt en del av de nyuppvaknade alverna redan vid Cuivienen. Han fångade in dem och torterade dem så svårt under flera år att de blev alldeles vanskapta både till kropp och själ. Detta skulle alltså vara de första orkerna och förklara varför de hatade alverna så mycket.
Dock sägs det att Tolkien under sina sista år ångrade detta påstående och ville ändra det till att Morgoth hade vanskapt människorna för att avla fram orkerna, eftersom han ansåg alverna alldeles för rena för ett sådant omdanande. (Möjligt att han menade att det inte skulle ha fungerat.) I stället menade han på att det skulle varit människorna som skulle varit de som förstörts och vanskapts till orker. (Med tanke på hur de förökar sig som flugor så torde kanske den teorin ligga närmare.) Hur han i slutändan skulle ha valt är det ingen som vet. Kanske inte ens han själv.

Så summan av kardemumman är att ni båda har fel. Det var varken svartalver eller feér. Om man inte menar svartalver såsom moriquendi (mörkeralver) men det namnet kommer endast av att de vistades i Midgård under de mörka åren innan solen och månen prydde himlavalvet.


Namn: Älva
E-post:
Tid: 07:39
Datum: 2005/05/12