Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

läslängtan

Usch, börjar bli tröttsamt fast samtidigt är det roligt. Om någon har gett sig in i jungeln som ska föreställa arkivet så kan man se att man oftast nämner samma författare och samma böcker flera gånger om.

Men om du gillar att läsa på svenska kan jag rekommendera Raymond E. Feists böcker. "Kriget om rämnan" serien och den följande serien "Ormkrigs krönikan" är mycket bra.
Elizabeth Moon har skrivit Sagan om Paksenarrion. Visserligen är huvudkaraktären lite naiv och man blir lite trött på alla Paksenarrions moraliska floskler men det slår att läsa om Harry Potter flera gånger om.

Vill du läsa engelska böcker kan jag rekommendera Terry Goodkinds Sword of Truth. Börjar snart bli lika lång som Robert Jordans serie men o andra sidan är Goodkind inte lika pengatokig och långrandig. Det verkligen _sker_ något i hans böcker.
Dave Duncan är en personlig favorit. Han har bland annat skrivit serien A man of his Word, som fått det luddiga översättningen Den Rättrådige på svenska. Den var mycket bättre på engelska, vilket är något som gäller för alla böcker.

Vill du läsa något roligt, men som är fantasy är Terry Pratchett given, även om man kanske ska vara lite allmänbildad för att förstå alla skämt, även om de flesta sträcker på smilbanden när man läser om hur bra Nanna Ogg är på att skära bröd.

Känner du dig hågad att läsa något kort och enkelt, men bra är Ursula K. LeGuin som gjuten. Tre korta böcker med mycket innehåll och sedan några efterföljande böcker även om man kan betrakta dem som fristående.

Och sist men inte minst, David Eddings. Sagan om Belgarion och Sagan om Elenien är de allra bästa. Resten är mest en upprepning av samma karaktärer under andra namn om och om igen. Han och frugan borde verkligen ta sig en funderare och möjligen komma fram till att samma koncept i ett tjugotal böcker inte riktigt håller i längden. Men just de 8 böckerna som ingår i de serierna jag nämnde är ytterst bra. För att inte nämna lättlästa och roande. De slår verkligen att läsa om Harry Potter. Faktum är att jag själv hellre läser om de Eddings böckerna än att traggla mig igenom Rowlings böcker en gång till.

MvH Nevyn


Namn: Nevyn
E-post:
Tid: 23:48
Datum: 2005/11/29