Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

En anledning kan väll vara att determinismen och fatalismen är väl inbakad i våran mytologiska historia och är lätt att relatera till. Likaså är den fria viljan som ideologi.
Determinismen och den fria viljans relation är ju ett klassikt filosofiskt problem.
Annars tycker kanske en del författare på slentrian att det är sån fantasy ska vara, och samtidigt lite lagomt politiskt korekt framhåller de den fria viljan.

Fast i strikt determinism så är väll varje moment förutbestämt. I den flesta fantasyn är det väll snarare målet/ödet som på förhand är förutbestämt.



Ex
//En ev spoiler till Wot :D förutsatt att jag kommer ihåg rätt och det inte rör någon annan bokserie ...

Här finns väll ett Fatalism problem av klassisk grekisk karaktär där huvudpersonen försöker undvika sitt förutbestämda öde. Fast gudomlighterena är väll lite luddiga här.

Där så står väll karaktärernas förmåga att påverka historien i relation till hur lite fri vilja de har. Fatalism för en del.

Förövrigt så är väl klichefanatsyns fashination för profetior helt beroende på en fatalism eller en fullständig Determinism.



Hoppas det inte blev allt för många logiska kullerbyttor och lösryckta satser utan samhörighet. Två på natten är väll inte den tid som mina texter brukar vara speciällt förståliga. Godnatt....


Namn: Kappan
E-post:
Tid: 02:16
Datum: 2006/06/14