Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

The Codez Alera

Wooooow, ett nystartat ämne? Som faktiskt handlar om fantasy?

Weird, huh?

I alla fall, jag började nyligen läsa första boken i Jim Butchers The Codex Alera-serie - "Furies of Calderon".
Jag har bara läst runt 150 sidor än så länge (satans utbildning, vara tidskrävande på det där viset...) men jag gillar den.

Det är äkta high fantasy... möjligen. Framsidan har ett citat av författaren Simon R. Green (som är riktigt duktig, förresten) där han säger "Epic fantasy in the best way, inspired by Tolkien."
Det finns väl någon form av skillnad mellan high och epic fantasy, tror jag...

Vad som är intressant med boken är att high fantasy ofta är centrerad runt en ung föräldralös kille som sedan visar sig ha awesome magiska förmågor eller vara ättling till en gammal kung eller nåt, men hittills verkar bokens huvudroll, Tavi, vara raka motsattsen.
Bortsett från att han är ung, föräldralös och har XY-kromosomer.
Poängen är att i världen boken utspelar sig i så har alla s.k. "furies", andar av jord, eld, vatten, vind eller metall, som hjälper dem. Man får oftast bara någon fury, oftast vid nio-tio års åldern (såvitt jag har förstått - jag har bara läst hundrafemtio sidor än!) men Tavi, som är femton, har ännu ingen fury.
Bwahaha, en omagisk föräldralös pojke i en värld där alla kan magi. Det är så... klichéartat samtidigt som det är tvärtemot klichén. Jag gillar det. :)


Namn: Eowyn
E-post:
Tid: 17:31
Datum: 2006/11/19