Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Rekommendation

Jag har nämnt serien förut, men efter att ha läst samtliga tre utgivna böcker (nästa bok kommer ut i december i år) måste jag ta upp den här serien igen. Eftersom jag måste rekommendera den. Med utropstecken och så mycket övertalningsförmåga jag kan uppbåda!

"The Codex Alera"-serien av Jim Butcher är high fantasy av klassiskt föräldralös-pojke slag. Men det *känns* inte som det. Den här serien känns totalt fräsch och orginell, och man (i alla fall jag) blir ständigt förvånad över det som händer i boken.
Lägg sedan till ett nytt magisystem och en oerhört bra huvudperson, och voilá. Du har en himla bra serie.

Tavi, huvudpersonen och den föräldralösa pojken, är väldigt lätt att tycka om som läsare. Han har det svårt i livet, hamnar ständigt i problematiska situationer och tycks ha "think outside the box" som valspråk, vilket leder till flera oväntade och helt underbara lösningar när han hamnar i trubbel. Vilket är, typ, ett par gånger per kapitel.
Boken har flera karaktärer vars sida vi får se, så bortsett från föräldralös pojke har vi även hemliga agenter, soldater, lords & ladies. Ofta på motsatta sida politiskt, ungefär som i Hobbs "Liveship traders"-serie.

Första boken, Furies of Calderon, är en stabil bok men känns lite som en i mängden. Den andra och den tredje boken, däremot... wow. Ni vet Robin Hobb? Och George R. R. Martin? Ni vet hur fantastiska deras böcker är?
Precis. Så gå och läs Codex Alera-serien, det är mitt tips till er!
De är lite mindre orginella än Hobb och Martins böcker, men det är inte direkt något negativt. So what ifall de är typisk fantasy - vi *gillar* ju fantasy.
Och jag gillar de här böckerna.
Och jag tycker att alla* ska ta och läsa dem, så att jag kan prata om dem med någon.

Och, ni vet, räkna ned till december (are we there yet??).

*utom Emil. Emil ska läsa Hobb, goddammit!


Namn: Eowyn
E-post:
Tid: 19:44
Datum: 2007/02/26