Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Olika genrer

Tja, jag vet inte vilken bok Nevyn refererar till eller vilken sorts uppdelning den använder, men det går att hitta flera underriktningar inom fantasyn, men som dock naturligtvis överlappar en hel del.

"Epic fantasy" (kallas ibland "heroic fantasy") är den storskaliga hela världen står på spel-fantasyn som utspelar sig i en sekundärvärld. Tolkien och Jordan får sägas vara typiska exempel. Bertil Mårtenssons _Maktens vägar_ är en god svensk representant.

"Dark fantasy" ligger nära skräcklitteraturen, utspelar sig ofta i nutid och karakteriseras mer av en stämning än av ett innehåll. Steven Brusts _Agyar_ och mycket av Tanith Lee passar nog här.

"Urban fantasy" är fantasy som utspelar sig i någon form av stadsmiljö, som ofta är nutid (exempel är Emma Bulls _War for the Oaks_ eller _Trader_ av Charles de Lint) men som inte behöver vara det (_Jhereg_ av Brust är urban fantasy i en sekundärvärld liksom _Rats and Gargoyles_ av Mary Gentle).

"Sword and sorcery" utspelar sig i en sekundärvärld men har inte samma skala som "epic fantasy" och sällan uttalat onda och goda sidor. Conan är det arketypiska exemplet, följt av Fritz Leibers böcker om Fafhrd och Gray Mouser.

"Historic fantasy" är som lätt förstås fantasy i en historisk miljö. Pat Wredes _Mairelon the Magician_ kan nämnas (magi i England på 1810-talet), eller Jean Auels stenåldersfantasy.

En variant är återberättande av folksagor eller myter. Det förra sker ofta i modern miljö, och _Briar Rose_ av Jane Yolen är ett ypperligt exempel. Marion Zimmer Bradleys _Avalons dimmor_ är nog det mest kända exemplet på det senare.

Ibland talas det om "mythopoeic fantasy", vanligen med referens till CS Lewis Narnia-böcker. Det är alltså fantasy som har ett budskap, och används väl mest om fantasy med religiösa teman.

Ibland talas det om "science fantasy", men jag känner inte till något bra exempel i bokform, men säger jag Star Wars så förstår ni nog.

Det bör dock sägas att uppdelningen ovan absolut inte är heltäckande eller kan få rum med all fantasy. Mervyn Peakes Gormenghast-böcker eller Christinas _Svart eld_ kan svårligen pressas in i någon av mallarna ovan, till exempel.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjnoren@hem.passagen.se
Tid: 18:01
Datum: 2001/03/09