Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Lästips

Vi börjar med det svenska, nämligen _Maktens vägar_ av Bertil Mårtensson. Utmärkt svensk fantasy.

Gå, nej, spring sedan till biblioteket och låna _Övärlden_ av Ursula K LeGuin. Den svenska översättningen är dessutom utmärkt, vilket annars ofta är ett problem.

En del av Guy Gavriel Kays böcker, främst _Tigana_, finns på svenska, även om den sällan står på fantasy-hyllan i biblioteket. Rekommenderas också. Vill du ha något att bita i kan du se efter om Gene Wolfes _Den nya solens bok_ finns där.

Så att inte Jörgen ska bli arg på mig och inte ställa upp på Fantastika 2001 så får jag också rekommendera Robin Hobb. Hon är bland de mest läsvärda av de idag aktiva fantasyförfattarna, och är definitivt den mest läsvärda av de som ges ut i svensk översättning idag.

(Robin Hobb kommer för övrigt till Fantastika 2001, som det noteras på förstasidan. 15-17 juni på Kulturhuset i Stockholm, se om du vill veta mer.)

Vad gäller _De förlorade sagornas bok_ så är den främst intressant för seriösa Tolkienister. Man bör ha läst inte bara Härskarringen utan även _Silmarillion_, _Sagor från Midgård_ och _Ringens värld_ minst ett par gånger om man ska hänga med och ha behållning, eftersom det rör sig om relativt oredigerade manuskript.


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjnoren@hem.passagen.se
Tid: 00:44
Datum: 2001/03/15