Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Big Fat Fantasy

Varför många böcker?

Såhär kan det vara:
Ett förlag har publicerat de första två böckerna i en serie av en författare som från början har varit osäker på hur många böcker det kommer att bli. Det visar sig att de första böckerna säljer väldigt bra. Förlaget finner att de tjänar bra med kulor på detta så de uppmuntrar författaren till att skriva mer, snarare än att avsluta serien. Författaren blir förstås upprymd. Nu kan man utveckla och bygga ut historien ännu mer än vad man tidigare kanske inte vågat. Författaren hoppas att den inte någonsin behöver jobba med något annat än att skriva. Fler böcker ges ut.
Samtidigt finns en deadline som måste hållas för varje bok. Författaren blir stressad, men vill inte omförhandla med förlaget eftersom han har blivit girig av alla pengar och inte vill tjäna mindre. Om det inte har varit jobbigt att skriva tidigare så blir det definitivt det nu. Författaren får mindre utrymme för sin kreativitet, seriens handling börjar mala på tomgång. Böcker ges ut som inte för intrigen vidare speciellt mycket, men säljer ändå bra. Man undrar hur det ska sluta.
Så funderar författaren på hur han/hon ska toppa alla böcker. Det har blivit så många böcker nu med ett slutkulmen i varje och förväntningarna har blivit nästan för höga. Ett problem är att förlaget helst inte vill se något slut, men däremot vill läsarna det. Författaren står inför ett dilemma och medan han/hon börjar pressa samman historien i ett antal nästföljande böcker, utkristalliseras en plan i författarens huvud på hur han/hon ska skildra det ofrånkomliga slutet, vilket på sätt och vis har funnits där hela tiden.

/Yermon


Namn: Yermon
E-post:
Tid: 13:02
Datum: 2001/03/17