Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Fantasy/medeltid (Seriös).

Emelie skrev:

"Karl-Johan: Men om det jag klassar som fantasy inte gör det utav andra, är det ändå fantasy?"

Ja, om du kan övertyga tillräckligt många om att du har rätt. (Vi bortser från fallet då personen som är jag har rätt per definition och personer som inte är jag har fel om de inte tycker som personen som är jag. Annars är det jag som är personen som är jag och ni andra som är personerna som inte är jag.)

"Då finns det ju inget som klassas som fantasy."

Brian Aldiss definierade sf på det sättet en gång: "Science fiction existerar inte".

"Det skulle vara som att säga...ja, jag kan inte komma på nått bra exempel, men det måste väl finnas nått som karakteriserar fantasy? En polis som utreder ett mord= Deckare."

Det viktiga här är att skilja på något som karakteriserar och något som definierar.

I en definition ingår det en nödvändighet, om inte det krav som ställs i definitionen är uppfyllt så täcks inte exemplet ifråga av begreppet. Definierar man fantasy som "medeltidsmiljö och magi" så försvinner plötsligt berättelser som _Swordspoint_ (renässansmiljö, ingen magi), _Conjure Wife_ (nutid) eller _Neveryon_ (ingen magi) från begreppet fantasy, och då, tja, då tycker jag synd om fantasyn.

En karakterisering däremot säger bara att om någonting uppfyller kriteriet, så kan det täckas av begreppet, men det är inte ett krav. Fantasy karakteriseras av en sekundärvärld, till exempel, men det finns exempel på sekundärvärldar i berättelser som inte är fantasy, och exempel på fantasy som inte utspelar sig i en sekundärvärld.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjnoren@hem.passagen.se
Tid: 00:56
Datum: 2001/04/04