Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Varför känner vi något?

Du ställer en svår fråga Nevyn.*lägger pannan i djupa veck* För det första måste man definiera varför man läser. Du skrev för glädjens skull. Jag vet inte. Kanske för att uppleva något man inte upplevt eller för att fördriva tid eller något annat. Jag läser för att det är ett behov för mig att läsa, men varför? Ska jag svara ärligt vet jag inte.
Kan samtidigt inte förstå att det finns människor som inte läser. Vad fattig deras värld måste vara.
Kanske det är ett svar på varför, att berika tllvaron med upplevelser som man inte själv fått uppleva. Varför älskar barnet sagor? Varför har man berättat historier i alla tider? Listan på frågor kan göras oändlig.
För att komma till din fråga. Det är ju inte det döda tinget i sig,boken, som inger känslor utan innehållet, vilket är innehållet av en annan människas tankar och fantasier. Vår hjärna har förmodligen svårt att skilja mellan sanning och fantasi i det fallet. Varför blir vi överhuvudtaget berörda av konst,filmer musik? De berör uppenbarligen våra känslor på något vis. I det ögonblicket jag läser, om det är en bra bok, befinner jag mig innanför de båda pärmarna. Jag delar personernas sorg och glädje. En dålig bok, läser jag bara utan att känna något annat än uttråkning.
Alltså är det innehållet som berör, samtidigt kan det som berör mig vara helt ointressant för en annan läsare beroende på vilka referensramar man har.
Tror inte jag kommit fram till något men jag har i allafall svamlat en massa. Finns kanske någon annan som kan definiera varför på ett bättre sätt.


Namn: Beth
E-post: wergan@passagen.se
Tid: 10:21
Datum: 2001/04/08